KliK DuLU iKLaN - IkLan MeNaRik Di SiNi ... daN dApAtKaN $$$$$$

HiTaM pUtIh KeHiDuPaN ....

My Backpacker Slideshow: Mohd’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 8 cities Guangzhou, Auckland, Melaka, Terengganu, Batam, Pangkor, Semarang and Pasir Gudang was created by TripAdvisor. See another China slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

SiLa KLiK BaWaH uNtUk DaPaTkAn $$$$$$$

Monday, December 17, 2012

TRIP KE MEDAMN, INDONESIA

SALAM 1 Malaysia buat semua pembaca penulis semua !!!

Alhamdulilah, kali ni penulis nak share satu cerita berkenaan dengan trip penulis ke Medan Indonesia baru-baru ini. Kali ini penulis pergi bersama anak-anak hero penulis ( yang umur 5 tahun dan 9 tahun ) beserta keluarga kakak penulis dan bonda. Wife ?? kali ni penulis tidak ditemani oleh wife penulis kerana kesibukan masa dan kerap ke outstation menyebabkan dia tak menemani penulis kali ni. seperti yang dah dirancang, berkat daripada keizinan Allah swt, segalanya berjalan seperti apa yang dirancang. 

Apa yang ada di Medan Indonesia ?? Bagi penulis Medan mempunyai beberapa keistimewaannya.

1. Pasar Ikan 

Mulanya sangka penulis pasar ini adalah pasar yang menjual ikan.. Rupa-rupanya jangkaan penulis jauh meleset, Pasar ikan adalah sebuah tempat yang menjual pelbagai pakaian seperti vbatik, sutera , tudung dan lain-lain. kenapa namanya pasar ikan ? mengikut Pak Woto, travel guide yang membawa kami nama pasar ikan diambil kerana tempat ini sering berlaku banjir dan takungan air bila hujann.. owhh camtu ke hehehehe :)


2. Istana Maimun

Istana Maimun adalah salah satu dari ikon kota Medan, Istana Maimun menjadi tarikan kepada para pelancong kerana kesenian istana ini yang mempunyai unsur warisan kebudayaan Melayu, dengan gaya IslamSepanyolIndia dan Itali, namun sayang keadaanya kurang terurus sekarang. 

3. Berastagi  dan pasar buah

Setelah mengharungi jalan yang penuh berliku, akhirnya sampai juga di berastagi. Penulis boleh ibaratkan berastagi ni seperti di Cameron Highland Malaysia. Cuaca di sini mmg sejuk seperti di Cameron, tapi lebih sejuk di berastagi kot.. Di Berastagi, terdapat pasar buah. keunikan di pasar buah ni terdapat banyak buahan di sini, dan anda akan disambut dengan penunggang kuda dengan tawaran yang sangat berpatutan antara 30 ribu hingga 50 ribu rupiah mnengelilingi pekan berastagi dengan menaiki kuda.  


4. Tasik Danau Toba
Jika kita ke Medan, jangan lupa menjejakkan kaki ke sini. Pemandangan tasik danau toba mnemang menjadi impian pelancong ke sini. Subhanallah , sungguh indah ciptaanmu. teringat penulis semasa berada di new Zealand mmg setaraf pemandangannya seperti tasik2 di new zealand.

5. Air Terjun sepiso-piso

Tuesday, November 27, 2012

Gi Singapore .......

Salam buat pembaca semua !

Actually entri kali ni penulis nak beritahu tentang kerisauan penulis tentang Kejohanan Bolasepak IPT Asean 2012 yang mana satu team dari Singapore masih belum membuat keputusan samada ingin menyertai atau pun tidak. Sebelum ini penulis dah berkujung ke Indonesia ( baca entri penulis sebelum ni) di mana dua team dari sana iaiatu Politteknik Negeri Batam dan Universitas Ibnu Sina sudahpun mengesahkan kehadiran mereak.. Alhamdulilah.. Oleh itu, penulis membuat keputusan untuk mencari team yang lain dari Singapore sebagai bac-kup kot-kot tean dari Polytechnic Nanyang Singapore menarik diri... Jadi penulis ke Polytechnic Republic Singapore dan ke Institute Technology Of Education ( ITE) untuk menjemput mereka, kali ni penulis ditemani oleh wife tersayang bersama Zinvi dan Rafi .. jOMM G SingaPore !!!
Dihadapan entrance Republic Polytechnic Spore
Kebanyakan bangunan tinggi di sini especially higher education di tanam pokok ni
Ehh ada Najib Ali lahh.. Tak G Shah Alam Mr Najib ?? peace yoo
nak g shopping ke g????

Sunday, November 11, 2012

SUKIPT MENGHAMPIRI PENGHUJUNG


         Akhirnya, hari ini SUKIPT menghampiri ke penghujungnya.. Alhamdulilah segalanya berjalan lancar seperti yang dirancangkan. SUKIPT adalah Sukan Institusi Pengajian Tinggi di dalam Malaysia yang mana acara yang dipertandingkan melibatkan semua IPTA dan IPTS yang berbumbung di bawah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia. Untuk tahun ini acara yang julung-julung kali diadakan ini melibatkan 101 kontingen dan 25,000 orang atlet dan pegawai yang mana untuk atlet sahaja melibatkan 15,000 orang. Kejohanan ini akan berlaku setiap 2 tahun. Kepada pemenang dalam acara sukan, penulis ingin mengucapkan tahniah dan syabas. Sememangnya bukan senang untuk menjadi johan kerana inilah julung-julung acara sukan yang bertaraf profesional tetapi disertai dengan kontingen yang terlalu ramai iaitu 101 kontingen !!!!! Manakala yang lain, tahniah atas semangat kesukanan yang tinggi yang telah ditunjukkan. akhir kata dari penulis - MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA :) 
Sukarelawan SUKIPT dan Maskot SUKIPT



Gimik Larian Obor dinyalakan oleh Pandelela

PASUKAN CATUR PIS


Pasukan Memanah Negara
PASUKAN TAEKWANDO PIS
 

 
Pasukan Sepaktakraw PIS

Pasukan Tenpin Bowling PIS


 
Pasukan Olahraga PIS
 

Friday, November 9, 2012

SALAM 1 MALAYSIA.. SAYA KEMBALI

SALAM 1 MALAYSIA kepada semua pembaca  yang sudi entri ke blog penulis ini. Dah lama penulis tak bertinta ke dalam ruangan ni sejak berkecimpung dalam dunia sukan. Semenjak penulis memangku tugas pegawai sukan Politeknik Ibrahim Sultan ni , kata orang sampai tak menang tangan penulis dibuatnya. Kekadang dalam 1 masa tu penulis kena siapkan sampai 2-3 perkara.. serius, memang fenin dibuatnya. Walaubagaimanapun penulis mempunyai prinsip hidup. Nak tau apa prinsip hidup penulis ??? Hehehe : BUAT SEHABIS BAIK!!!  Selagi hidup dikandung badan, kita perlulah membuat sesuatu sehabis baik walau dimana dan siapa kita pada masa tu... Penulis percaya, tentu korang semua pun mempunyai pegangan hidup masing-masing kan.... 

Actually mmg banyak peristiwa yang berlaku dalam catatan diari penulis sepanjang penulis " menghilang diri". Disini penulis nak kongsikan cerita-cerita aktiviti penulis semasa ketiadaan penulis dalam blog ni :).

1. LAWATAN AKADEMIK DAN TEKNOLOGI JAKARTA-BANDUNG
    SASARAN: 2O orang pelajar JKM dan 10 orang Pensyarah
    Masa : 6 hari



2, KEJOHANAN SUKIPT 2012
     LOKASI : SEKITAR LEMBAH KLANG DAN SHAH ALAM
     PEYERTAAN: PIS mengambil bahagian dalam 8 acara - memanah, catur, rugby 7s, olahraga, tenpin
                               bowling, sepaktakraw, taekwando dan badminton
                               - kesemua kontingen adalah terdiri dari 101 kontingen seluruh IPTA dan IPTS seleuruh
                                  negara ( tahniah pasukan memanah yang memenangi pingat perak)


3. PERKHEMAHAN JATI DIRI DAN KEJURULATIHAN
SASARAN: AHLI KELAB SEKRETARIAT SUKAN DAN KOKURIKULUM  + AHLI PENGAKAP
                     KELANA SISWA PIS



4. PROMOSI PROGRAM ADVANCED MECHATRONIC KE PTSB DAN POLIMAS KEDAH ?& PUO, PERAK




5. JEMPUTAN BOLASEPAK IPT ASEAN
TUAN RUMAH ANJURAN POLITEKNIK IBRAHIM SULTAN YANG MELIBATKAN NEGARA INDONESIA DAN SINGAPURA



6. KEJOHANAN PENCAK SILAT ANTARABANGSA PIALA TIMBALAN PERDANA MENTERI
DI BATU PAHAT JOHOR
MASA: 6 HARI


Thursday, September 13, 2012

MALAM GALA RAYA - 2012

 TEMA : MALAM GALA RAYA 2012
TEMPAT: SURIA HOTEL, JOHOR BAHRU
TARIKH: SABTU ( 3 SEPTEMBER 2012) JAM 8.00 MLM
SASARAN: MANTAN PRS PIS DAN KONSULTAN FRIEND CONSULANT TRAINING SERVICES

Berucap sebelum majlis
Bergambar bersama semua yang hadir


BERGAMBAR KENANGAN BERSAMA MANTAN-MANTAN
KLIK
BERSAMA JEMAAH WANITA :)
DI BERI PENGHORMATAN UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI DAN HADIAH-HADIAH
KLIK
KLIK

Tuesday, September 4, 2012

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN


Di Kesempatan ini penulis ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN yang ke 55 tahun untuk semua warganegara MALAYSIA. Sememangnya penulis sangat2 bersyukur kerana dilahirkan di Negara Malaysia yang penuh barakah ini.

Actually, penulis pernah sampai ke beberapa buah negara.. seperti di Cambodia, New Zealand, Indonesia, Thailand dan jika nak buat perbandingan sememangnya bagi PENULIS .. MALAYSIA ADALAH NEGARA YANG TERBAEKK !!! Harapan penulis agar Malaysia sentiasa aman dan damai dan sentiasa mendapat keberkatan allah swt. Akhir kata dari penulis ....HIDUP 1 MALAYSIA !!!

Tuesday, August 7, 2012

Thursday, July 12, 2012

Eksplorasi Batam, Indonesia - Day 1

Alhamdulilah setelah sekian lama penulis menyepi dalam arena blog, akhirnya penulis berjaya meluangkan sedikit masa utk penulis bertinta di dalam blog kesayangan penulis ini, seperti biasa alasan kesibukan mecemburui penulis dari berkarya, hehehehe. Actually, kali ni penulis memang betul2 dihimpit kesibukan sejak perlantikan penulis sebagai pegawai sukan Politeknik Ibrahim, nampaknya semakin keraplah lepas ni penulis outstation. Kepada isteri tercinta, thanks atas pengorbanan menjaga anak2 semasa penulis bekerja menjalankan tanggungjawab di luar kawasan..

Jeng jeng jeng, kali ni penulis nak nukilkan satu cerita, kisah pengembaraan selama 3 hari 2 malam membawa pelajar-pelajar penulis ke satu tempat iaitu BATAM, INDONESIA. setelah sekian lama merancang, akhirnya dengan izin tuhan yang maha esa, dapat jugak impian penulis direalisasikan.. jadi, apa lagi jom join gambar di bawah.. maaf gambar agak tak tersusun !!!!
bersiap sedia menaiki bot yang ketiga ke PULAU PENYENGAT,.. nampak gayanya hari ni adalah hari menaik feri dan bot bagi penulis heheheheheh
pulau penyengat .. kaya dengan kisah sejarah silam dan penuh dengan sejarahnya
salah satu tempat sejarah
snap
snaappp
snappp
simbolik masjid di pulau penyengat sejak zaman pemerintahan belanda.. apa yang simboliknya ??? haaa kalau penulis nak tau, selain usianya yang dah menjangkau ratusan tahun, binaanya tanpa sebarang paku ataupun tanggam.. hanya putih telor semata-mata.. Aatu lagi mitos, nak naik tangga ke masjid ni perlu dihitung, kata orang kalau bilangan anak tangga semasa turun lebih dari bilanagan anak tangga semasa naik, insya allah akan dilimpahi rezeki, betul ke ??? wallahhualam
snap
perkampungan sini.. FREE WIFI.. canggih gitu
keadaan dari jeti pasir gudang ke jeti batam then sambung pula dari jeti batam ke tanjung pinang then dari jeti tanjung pinang baru ke jeti pulau penyengat.. mabuk laut woooo
sampai ke jeti pulau penyengat.. hujan plaks dengan lebat
salah satu tempat kunjungan kompleks makam
singgah makan dulu.. lapa wooo
keadaan jeti tanjung pinang, indonesia
kenderaan utama semasa di pulau penyengat
snap
snapp
erksss.. kenyang sudah
wokey, jumpa di hari kedua esok yer.. dah nak berangkat semula ke jeti batam indonesia.. Esok kita ada program khidmat komuniti di kampung besar nongsa, Batam indonesia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mErEnUnG sEjEnAk..........

NOTA-NOTA ILMIAH