KliK DuLU iKLaN - IkLan MeNaRik Di SiNi ... daN dApAtKaN $$$$$$

HiTaM pUtIh KeHiDuPaN ....

My Backpacker Slideshow: Mohd’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 8 cities Guangzhou, Auckland, Melaka, Terengganu, Batam, Pangkor, Semarang and Pasir Gudang was created by TripAdvisor. See another China slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

SiLa KLiK BaWaH uNtUk DaPaTkAn $$$$$$$

Saturday, October 5, 2013

JALAN2 KE SARAWAK

             Pada 20 hingga 23 September yang datang  lepas, penulis berkesempatan cuti2 Malaysia ke Sarawak.. Kalau ikut kira-kira punya kiraan, last penulis ke Sarawak pada tahun 2005... Maknanya penulis dah 9 tahun tak ke Sarawak. Kalau dahulu penulis pergi hanya bertiga iaitu isteri dan anak sulung ( Afiq ) yang masa tu berumur 1 tahun lebih tetapi kali ni penulis pergi dengan membawa 10 orang semuanya iaitu isteri, anak 3 orang, ibu penulis, adik seorang , emak saudara dan sepupu penulis. Untuk trip kali ini, penulis   menggunakan khidmat pemandu iaitu En Zul. Alahmdulilah, perjalanan kali ini lebih lama ( dahulu penulis mengambil masa 3 hari ) tetapi kali ini penulis mengambil masa 4 hari ke sana. Terima kasih kepada En Zul kerana setia membawa kami ke seluruh pelusuk Kuching hingga ke Serikin tu.... Di sini, penulis nak buat sedikit sinopsis tentang trip penulis:

Hari pertama ( 20 September 2013)

  Seawal jam 7.30 pagi kami dah flight ke Sarawak dari airport Senai. Keletihan masih lagi menyelubungi penulis kerana sebelum itu, penulis 2 minggu kerja outstation iaitu Seminggu di Perak kerana membawa pasukan Olahraga ke Stadium Ipoh, dan terus sambung ke Melaka membawa pesilat Olahraga pula. Malam tadi baru sampai dan pagi esoknya penulis terus flight ke Sarawak.. Akan tetapi keletihan penulis dapat dihilangkan dengan melihat wajah2 kesayangan penulis bersemangat untuk berholiday... Penulis akui sejak penulis berkecimpung dalam dunia sukan ni, penulis kerap meninggalkan family kerana tugas. Inilah masa yang sesuai penulis mengambil cuti dan meluangkan masa sepenuhnya kepada family penulis.

Inilah aktiviti budak 2 hero ni dalam flight... 
Sampai di airport Kuching .. abaikan bebudak kat depan tu


Lokasi pertama penulis selepas check in Homestay, kami terus di bawa ke Muzium

Di luar Muzium
klik ..
klik..
ngeeeee .....
aktiviti di sebelah petang plaks .....
klik...

            Setelah kepenatan menunggu warga wanita membeli belah dan bershopping sakan, penulis telah mengmbil keputusan.. taw apa yang terjadi ??? jeng jeng jenggg

aku mengambil keputusan untuk menaiki taxi river mengeliling sungai Sarawak yang terkenal tu..

Hari Kedua ( 21 September 2013)

Pada hari ini, sewal jam 8.00 pagi kami dah bergerak ke Semenggoh Wildlife. Menurut kata En Zul, perjalanan kami hari ni agak jauh. Sebab tu pagi-pagi kami dah bertolak. Apa yang ada di Semenggoh ?? Haaa kalau penulis nak taw, di Semenggoh ni adalah tempat peliharaan orang Utan secara semulajadi di Hutan Simpan.Kalau bernasibbaik, kita akan jumpa orang Utan dan kalau tak baik ??? heheheh pikirlah sendiri yekkk :P

Semenggoh Wildlife
Semenggoh Wildlife 2
sebelum aktiviti teroka ke dalam hutan hehehehe
kena berjalan ke dalam hutan lebih kuran dalam 400 meter ke dalam.
akhirnya... bernasib baik :)
ramai pelancong yang datang untuk menyaksikan orang utan

Setelah puas melihat orang Utan, kami ke Jong's Crocodile Farm. Bayaran dewasa sini RM 15 seorang dan kanak-kanak RM 10. Mulanya penulis sangka just buaya yang dok macam batu jek mcm kat taman buaya Melaka tu, tetapi jangkaan penulis meleset.. Perghh..buaya di sini memang aktif gila.. tempat yangs sangat besar. Rugi kalau gi Sarawak tapi tak singgah ke tempat ini.

 
menunggu masa buaya makan

haaa  saksikanlah youtube buaya melompat makan kat sini


memang ada beribu-ribu bauaya dsini

di sini pun.. ikan2nya besau besau giles.. especially ARAPAIMA

Selepas melawat Jong Crocodile Farm, kami terus ke Serikin. Nak taw apa ada di Serikin ??
erkss kopak..kopak papa dia hehehe

Seriken adalh syurga membelibelah. Sepanjang 400 meter kiri dan kanan penuh dengan jualan. Macam-macam ada di sini.Menurut kata En Zul semua penjual di sini adalah berbangsa Indonesia. Mak aiihh barang kat sini..murah2 beb .... 
klikk..
klikk

Sebelum balik ke homestay,kami ke Pasar Satok. Rupanya Pasar Satok ni dah berpindah lokasi. Dahulu Pasar Satok dekat dengan Pasar Tamu, tetapi sekarang dah berada di tempat lain.
Kalau tak beli Terubuk Masin bukan namanya ke Sarawak taw
Udang2 di sini pun besar 2 gilesss dan murah
beli beliii.. terubuk masin...


hari ketiga dan keempat penulis akan sambung di siri yang akan datang.. tunggu !!! :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mErEnUnG sEjEnAk..........

NOTA-NOTA ILMIAH