KliK DuLU iKLaN - IkLan MeNaRik Di SiNi ... daN dApAtKaN $$$$$$

HiTaM pUtIh KeHiDuPaN ....

My Backpacker Slideshow: Mohd’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 8 cities Guangzhou, Auckland, Melaka, Terengganu, Batam, Pangkor, Semarang and Pasir Gudang was created by TripAdvisor. See another China slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

SiLa KLiK BaWaH uNtUk DaPaTkAn $$$$$$$

Monday, April 28, 2014

BERKHIDMAT DI TEMPAT BARU


Alhamdulilah... diam tak diam dah hampir 2 minggu sejak 15 April 2014 yang lepas penulis telah berpindah dan berkhidmat di tempat yang baru. Penulis telah berhijrah ke Politeknik Mersing dan menjalankan khidmat sebagai tenaga pensyarah di Jabatan Kejuruteraan Elektrik di sini. Ada beberapa perkara yang penulis hadapi dalam penghijrahan ini iaitu ;
  1. Penulis terpaksa meninggalkan tempat kerja lama iaitu di Politeknik Ibrahim Sultan yang telah lama penulis berkhidmat dan menabur bakti di sana iaitu selama 14 tahun. Tempat jatuh lagikan dikenang, tetapi penulis anggap ini adalah satu cabaran dan hijrah penulis demi untuk memartabatkan anak bangsa penulis dalam menyampaikan ilmu. 
  2. Semasa di Politeknik Ibrahim Sultan penulis ditempatkan di Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, walaupun latarbelakang penulis adalah dari bidang electrical. Sememangnya satu cabaran penulis untuk menyesuaikan keadaan sebagai warga Elektrik kerana penulis dah lama di asimilasikan sebagai warga Mekanikal yang gila-gila tapi sporting hehehehe
  3. Penulis dah lama tak berkecimpung dalam bidang Pengajaran dan Pembelajaran disebabkan penulis semasa berada di Politeknik Ibrahim Sultan menanggung kerja sebagai Pegawai Sukan di sana. Mudah-mudahan Allah mempermudahkan tugas penulis dalam setiap lapangan yang penulis ceburi dan beri penulis kekuatan dalam menghadapi segala liku yang mendatang kerana penulis yakin akan janji Allah setiap satu kebaikan dan pengorbanan yang kita lakukan demi untuk hijrah kebaikan Allah akan membalas dengan sepuluh kebaikan.. Amin.. Sesungguhnya janji Allah itu memang benar !!!
Actually, penulis mengambil masa yang agak lama untuk membuat keputusan kerana penulis ditawarkan semula untuk kembali menabur bakti ke Politeknik Ibrahim Sultan semula. Terima kasih kepada pihak pengurusan yang banyak memberi sokongan dan memberi penulis peluang semasa berkhidmat di Politeknik Ibrahim Sultan, pasti jasa kalian takkan penulis lupakan dan penulis akan abadikan sehingga akhir hayat penulis... Tetapi penulis tekad untuk meneruskan hijrah ini kerana alasan yang mungkin tak dapat penulis nyatakan dalam blog ini. Apa yang penting, penulis nak nyatakan bahawa memang Qada' dan Qadar penulis dah ditentukan untuk bertugas dan menabur bakti di Politeknik Mersing ini.

Actually, mengikut fahaman penulis (maaf kalau tersilap sila tegur penulis ya )  Politeknik Mersing ini telah ditubuhkan pada tahun 2008 dan pada masa itu kampusnya menumpang di Politeknik Johor Bahru ( sekarang dikenali sebagai Politeknik Ibrahim Sultan). Walau bagaimanapun pengambilan pertama hanya dimulakan pada tahun 2009 dengan jumlah pelajar pada masa itu adalah seramai 14 orang. Penghujung tahun kemudian, kampus Politeknik Mersing telah berpindah di satu bangunan rumah kedai di bandar Mersing sehinggalah pada penghujung tahun 2011 kampusnya sekali lagi berpindah di kampus yang sebenar di bandar Mersing juga di Jalan Nitar. Politeknik Mersing ini dengan keluasan lebih kurang 100 ekar lebih adalah Politeknik yang ke 25 ditubuhkan. Sehingga kini kapasiti jumlah pelajar adalah seramai 300 lebih orang pelajar dan dijangka pada sesi jun ini jumlah pelajar akan meningkat kepada lebih 600 orang pelajar. Jabatan induk yang sedia ada adalah Jabatan Teknologi Maklumat Dan Komputer ( JTMK )  dan Jabatan Perdagangan dan pada sesi Jun ini akan bertambah jabatan baru iaitu Jabatan Elektrik yang mana penulis ditempatkan di jabatan ini.

Kepada pembaca sekalian, mohon doakan kecemerlangan penulis ditempat baru :) . Kalau ada dari Mersing bolehlah cadang2kan kepada penulis tempat2 yang menarik disini seperti makanan famous di sini.. Restoren ataupun tempat2 yang menarik disini ...... Terima kasih semua !!!!## teringat pantun dalam cerita Sri Mersing :
Kajang Pak Malau Kajang Berlipat, 
Kajang Saya Mengkuang Layu,
Dagang Pak Malau Dagang Bertempat, 
Dagang Saya Musafir LaluBandar Mersing yang penuh dengan ketenangan dan tempat menarik untuk dikunjungi

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mErEnUnG sEjEnAk..........

NOTA-NOTA ILMIAH