KliK DuLU iKLaN - IkLan MeNaRik Di SiNi ... daN dApAtKaN $$$$$$

HiTaM pUtIh KeHiDuPaN ....

My Backpacker Slideshow: Mohd’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 8 cities Guangzhou, Auckland, Melaka, Terengganu, Batam, Pangkor, Semarang and Pasir Gudang was created by TripAdvisor. See another China slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

SiLa KLiK BaWaH uNtUk DaPaTkAn $$$$$$$

Monday, June 30, 2014

KOORDINATOR PMJ KE BATAM 2014

Alhamdulilah... dah masuk 2 Ramadan tatkala penulis bertinta di dalam blog ini. Oleh yang demikian penulis nak ambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADAN AL-MUBARAK. Semoga dengan hadrinya bulan ramadan yang mulia ini dapatlah kita mengimarahkan diri kita untuk beribadat kepada yang esa. Penulis juga memohon kemaafan jika ada penulis melakukan sebarang kesilapan samada secara sengaja ataupun tidak sengaja. 

Actually pada 10 hingga 12 Jun 2014 yang lepas, penulis telah menjadi koordinator Politeknik Mersing Ke Batam Indonesia. Aahamdulilah, segalanya berjalan lancar seperti apa yang dirancang. Disini penulis sertakan sedikit laporan tentang perjalanan trip penulis ke Batam Indonesia :


LAPORAN

PROGRAM KOLABORASI, KHIDMAT KOMUNITI (CSR)  DAN PENGANTARABANGSAAN POLITEKNIK MERSING JOHOR  DI BATAM, INDONESIA

DISEDIAKAN OLEH :        MOHD FAIRULLAH BIN MUHAMMADON
            PENGARAH PROGRAM


TEMPAT
1.       UNIVERSITAS IBNU SINA, BATAM INDONESIA
2.       YAYASAN MIFTAHUL HASANAH ( RUMAH ANAK YATIM), KAMPUNG NONGSA, BATAM INDONEISA
TARIKH/ HARI
   10 JUN 2014 HINGGA 12 JUN 2014
   ( SELASA HINGGA KHAMIS )
AKTIVITI YANG DIJALANKAN

1.       Pembentangan Seminar Kertas Kerja Dan Perkongsian Ilmu bersama pihak Universitas Ibnu Sina, Batam Indonesia
2.       Program Perkongsian Budaya
3.       Khidmat Masyarakat ( Rumah Anak Yatim ) di sebuah perkampungan Melayu Nongsa, Batam Indonesia
SASARAN
1.       25 ORANG STAFF POLITEKNIK MERSING, JOHOR

Dalam usaha menjadikan Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia sebagai pusat kecemerlangan ilmu bertaraf dunia, Politeknik Mersing Johor telah mengambil inisiatif untuk menjalankan kegiatan mempromosi dan menjalinkan kerjasama dengan institusi pendidikan dan komuniti global di  luar negara.  Sehubungan dengan itu, pada  10 hingga 12 Jun 2014 yang lepas, Warga Politeknik Mersing melalui Jabatan Kejuruteraan Elektrik (JKE) telah menggalas cabaran dengan menganjurkan Program Pengantarabangsaan Warga Pensyarah dan Pihak Pengurusan Politeknik Mersing ke Batam, Indonesia yang melibatkan akitiviti Kolaborasi Dan Khidmat Komuniti. Dalam program ini seramai 25 orang dari kalangan pensyarah dan pihak pengurusan  telah terlibat.. Apa yang menarik program ini diiringi  oleh Tuan Pengarah iaitu Tn Haji Rosli Bin Hamid dan Timbalan Pengarah Akademik : Tuan Haji Lajakarek Bin Haji Mohd Amin.
Objektif utama program ini  selain dapat menjana warga para peserta yang lebih beridealisme, proaktif dan kreatif serta mampu berdaya saing menerusi pemerhatian serta penglibatan  yang lebih terbuka di peringkat global, program ini juga mampu memberikan beberapa impak seperti memartabatkan Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia amnya dan Politeknik Mersing  khususnya pada kelasnya tersendiri dengan dunia luar dalam hasratnya mencapai status bertaraf antarabangsa seiring dengan pendekatan transformasi politeknik ke arah globalisasi Melalui program khidmat komuniti ini juga para peserta dapat menanamkan sifat kasih sayang dan peka kepada  perkembangan nasib masyarakat yang menimpa  terutama di peringkat  global.

Pada hari pertama, peserta  telah menghadiri jemputan dari pihak Universitas Ibnu Sina tentang rangka program kolaborasi bersama  dan pembentangan seminar sehari. Pihak Pengarah Politeknik Mersing dan pihak Direktur Universitas Ibnu Sina juga saling menandatangani memorandum bersama diantara dua pihak yang melibatkan kerjasama Antara dua pihak samada dari segi perkongsian ilmu, sukan dan kemahiran. Para Warga Politeknik Mersing dan Universitas Ibnu Sina juga telah membentangkan kertas kerja mengikut tajuk yang dipilih masing-masing. Manakala sebelah petangnya kami telah dibawa ketempat menarik di Batam seperti Jambatan Barelang dan jambatan-jambatan lain yang menghubungkan pulau-pulau batam menjadi satu dan tempat tinggalan sejarah pendudukan Rakyat Vietnam di Muzium Vietnam. 

Pada hari kedua kami telah melawat ke Yayasan Miftahul Hasanah iaitu rumah panti asuhan anak-anak yatim dan menghulur sedikit bantuan berupa sumbangan cenderahati, wang ringgit dan tenaga kepada anak-anak yatim. Para peserta sempat untuk bergotong royong membersihkan kawasan kediaman anak-anak yatim dan pokok yang tumbang menghempap bumbung rumah yang kebetulannya juga dilanda ribut, membersihkan kawasan persekitaran dan dalam masjid yang dibina sendiri hasil dari kerjasama masyarakat kampung.


                Secara keseluruhan, program ini mencapai objektif seperti yang telah disasarkan  secara tidak langsung  impak dan kesan yang positif dalam mencapai matlamat meningkatkan imej politeknik khususnya Politeknik Mersing ke arah Transformasi politeknik untuk menjadikan Politeknik Mersing ini terkenal di peringkat  global.

ALHAMDULILAH.. MENDAPAT LIPUTAN DARI SURAT KHABAR HARIAN BATAM POS, INDONESIA
JAMBATAN BARELANG - SIMBOLIK BATAN
BANNER SELAMAT DATANG PMJ KE IBNU SINA
KUNJUNGAN PEMJ - MCAM NAK DATANG MERISIK JE HEHEHEH
TUAN PENGARAH PMJ BERSAMA DIREKTUR IBNU SINA
BACKDROP DEWAN IBNU SINA
TANDANTANGAN PERSEFAHAMAN
PERTUKARAN CENDERAHATI DAN MEMORANDUM
DI PERKAMPUNGAN NONGSA - ANAK-ANAK YATIM PANTI ASUHAN
BERGAMBAR BERSAMA WARGA PMJ DAN IBNU SINA
LAWATAN KE MUZIUM VIETNAM
PANJAT JANGAN TAK PANJAT
GOTONG ROYONG DI PANTI ASUHAN ANAK YATIM
KLIKK
KLIKK KLIKKK
ngehh ngehhh
BRADER BADANG KITA
MACAM NAK MAIN TARIK UPIH JE NI
SAMBIL NYELAM SAMBIL MINUM AIR.. CARI UMBUT YA PAK
BERGAMBAR KENANGAN BERSAMA WARGA YAYASAN MIFTAHUL HASANAH - PANTI ASUHAN ANAK YATIM
UCAPAN DARI PENGERUSI MAJLIS :) :))))

JALINAN UKHWAH MOGA BERKEKALAN
DARA PINGITAN ???

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mErEnUnG sEjEnAk..........

NOTA-NOTA ILMIAH