KliK DuLU iKLaN - IkLan MeNaRik Di SiNi ... daN dApAtKaN $$$$$$

HiTaM pUtIh KeHiDuPaN ....

My Backpacker Slideshow: Mohd’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 8 cities Guangzhou, Auckland, Melaka, Terengganu, Batam, Pangkor, Semarang and Pasir Gudang was created by TripAdvisor. See another China slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

SiLa KLiK BaWaH uNtUk DaPaTkAn $$$$$$$

Sunday, May 17, 2009

SeLaMaT hArI GuRu

Tanggal 16 mei adalah hari yang bersejarah untuk guru-guru kerana pada hari ini adalah hari di mana adalah sambutan untuk HARI GURU SEDUNIA. Sememangnya jasa guru padaku tiada terbalas dalam mendidik anak bangsa untuk berjaya. Dari aku buta huruf hinggalah aku boleh membaca dengan pantas. Tugas guru bukan hanya mengajar matapelajaran sahaja di dalam kelas tetapi ibarat seperti ibu dan bapa dalam mendidik dan membimbing anak-anak muridnya menjadi insan yang berpekerti mulia. terima kasih guru-guruku, kerana tanpamu aku takkan berada pada landasan seperti sekarang ini.

Di kesempatan ini , aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI GURU especially kepada guru-guru yang mengenali diri ini dan pernah mengajarku. Minta hala dunia dan akhirat atas tunjuk ajar dan ilmu yanbg diberikan. Aku juga ingin mengucapkn Selamat Hari Guru pada arwah bapaku, arwah ayahku adalah role model terbaik untukku. Tak lupa juga kepada kakakku, Along ur the best teacher, isteriku yang tercinta.. Selamat Hari Guru... As bukan sahaja guru di Politeknnik tetapi guru yang terbaik untuk anak-anak. Kepada Shikin - ejai ( adik iparku ) selamat hari guru.. nanti angah nak mendalami lagi ilmu bahasa Inggeris secara fasih huhuhuhuhuh dan juga tak lupa kepada ibuku .. emak kau adalah guru dalam mendidik anak-anak dengan penuh kelembutan dan kesabaran terutama melayani karenah kami yang pelbagai. Terima kasih emak...

akhir sekali marilah kita sama-sama menghayati sajak ini :

Guru oh Guru

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi.

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang
1979

3 comments:

Asmida said...

Selamat hari guru juga buatmu.. terima kasih atas didik ajarmu pada kami sekeluarga... membimbing kami kejalan keredhaanNya....
Moga Allah jua membalas budi baikmu pada kami sekeluarga.. Dari:Mama,Afiq dan Azim

Nida said...

Hari Guru je ker...hadiahnya mana..hehe

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

hadiah... hehehe adakatumah aku..amek ahhh huhuhuhh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mErEnUnG sEjEnAk..........

NOTA-NOTA ILMIAH