KliK DuLU iKLaN - IkLan MeNaRik Di SiNi ... daN dApAtKaN $$$$$$

HiTaM pUtIh KeHiDuPaN ....

My Backpacker Slideshow: Mohd’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to 8 cities Guangzhou, Auckland, Melaka, Terengganu, Batam, Pangkor, Semarang and Pasir Gudang was created by TripAdvisor. See another China slideshow. Create your own stunning free slideshow from your travel photos.

SiLa KLiK BaWaH uNtUk DaPaTkAn $$$$$$$

Sunday, May 10, 2009

sElAmAt HaRi IbU - 10 mEi 2009 - LoVe U sO mUcH

Hari ini adalah 10 Mei 2009, juga merupakan HARI IBU SEDUNIA. Bagi insan yatim sepertiku ( ayah telah meninggal dunia ) hari ibu sememangnya hari yang betul-betul cukup untuk menginsafkanku. aku kini hanya mempunyai seorang ibu yang amat aku sayangi. Sememangnya, ibuku seorang yang amat tabah dalam hidupnya terutama ketika membesarkan adik-beradikku yang jumlah kesemuanya adalah 10 Orang !!!. Terima kasih ibu kerana hasil penat jerihmu dalam mendidik kami, akhirnya kami berjaya dalam hidup ...

Nak menceritakan ketabahan ibuku ini, rasanya memang tak tertanding bagiku. Bayangkan bagaimana untuk mendidik 10 orang anak-anak yang kukira rapat-rapat tahun kesemuanya terutama seorang adikku yang DORM SYNDROME. Perkara yang tak dapat kulupakan adalah ketika di zaman bangku sekolah. aku adalah seorang yang sangat aktif ( chewahh ), dan kerapkali mewakili sekolah seperti syarahan, perdebatan, pantun , tahfiz al-Quran manakala dalam sukan pula aku memang aktif dalam pertandingan catur dan bola baling. Ibuku kiranya manager akulah masa tuh selaku jurulatih aku hehehe..Kalau bab hafalan tuh, sememangnya ibuku adalah penyemak hafalanku yang profesional bersama kakakku yang juga sememangnya aktif di sekolah juga.Dalam aktiviti kemasyarakatan pula, ibuku selalu menggalakkanku untuk aktif di sekolah ..hasilnya?? aku memegang jawatan-jawatan penting di sekolah sepeti ketua kelas, ketua pengawas di peringkat sekolah rendah dan menengah dan ketua asrama dan unit-unit beruniform yang lain seperti pengakap, persatuan bahasa budaya yang mana aku juga adalah pengerusi serta jawatan-jawatan lain. Malah sehingga kini,aku begitu aktif dalam menjalankan tanggungjawabku yang diamanahkan diperingkat kerjaku sekarang seperti penyelia aktiviti kelab pembimbing rakan siswa, unit PRO dan ketua Penyelaras Kaunseling Jabatan. Ini semua adalah hasil didikan ibuku yang tak jemu-jemu mendidikku menjadi seorang yang berketrampilan, amanah dalam menjalankan tugas serta mampu berdaya saing dalam hidupku.

Ibuku juga sangat menekankan peningkatan akademik dalam hidup anak-anaknya. Kerana, dengan adanya bekalan ilmu dan ijazah yang digenggam mampu untuk kita berjuang dalam keselesaan hidup. Itulah pesanan azimat yang ibu amanahkan yang aku pegang hingga ke hari ini.

Di KESEMPATAN INI aku ingin meluahkan selamat hari ibu kepada ibuku ROHANI BINTI IBRAHIM. juga kepada ISTERIKU TERSAYANG SALHASMIDAH BINTI SULEIMAN ibu kepada dua orang hero kita yang comel. sememangnya aku sangat menyayangi kalian !!!! I love U so much ....

semoga cerita ini dapat menginsafkan kita semua :


p:s ( lihat juga montaj lagu ini , semoga dapat menginsafkan kita semua :http://www.youtube.com/watch?v=v9VbRjUD75g )

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap waja h ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.


5 comments:

Nida said...

Rindu kat mak...begitu besar pengorbanan mak pada kita. Bila teringat masa sekolah dulu, teringat emaklah yang selalu bersusah payah melatih kita, teman kita study..membebel suh belajar..hehe. Kalau mak tak bising, tak tahulah apa akan jadi pada kita sekarang..

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

a'ahh betul tuh.. terima kasih emak. kalo waktu peksa dlu mak selalu buatkan telur separuh masak utk kita hengat tak along....hehehe

Asmida said...

MAK!..... ANAK2 MAK SAYANG SANGAT KAT MAK!..... UWAAHHHH.....

fAiRuLLaH's de GrEaT! said...

thanks sayang sebab selalu jaga emak dan nasihatkan adik2 especially masa ketiadaan abang.. love u so much

Nida said...

thanx as sebab jaga mak..besar pengorbanan as pada kami

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

mErEnUnG sEjEnAk..........

NOTA-NOTA ILMIAH